Hattu haastaa muuttamaan kulttuurin

hattu logo

 

Tiedote 7.12.2016

Feministinen ajatushautomo Hattu vaatii kulttuurista muutosta: LOPETETAAN IHMISTEN ARVIOIMINEN ULKONÄÖN PERUSTEELLA

Feministinen ajatushautomo Hattu kiittää kaikkia, jotka osallistuivat itsenäisyyspäivänä jo toista kertaa Hatun haasteeseen juhlia itsenäisyyspäivää haukkumatta naisten ulkonäköä ja pukeutumista.

”Pilkan kulttuuri ei edistä yhteiskunnallista lempeyttä ja keskinäistä kunnioitusta”, painottaa kirjailija ja entinen koulukiusattu, Feministisen ajatushautomo Hatun johtaja Rosa Meriläinen.

Suomen 100-vuotisjuhlaan valmistautuminen on alkanut. Nyt Hattu haastaa jokaisen kansalaisen ja median harjoittelemaan seuraavat 364 päivää ruumiillisen koskemattomuuden kunnioittamista, jotta osaamme yhdessä riittävällä arvokkuudella juhlistaa satavuotista itsenäisyyttä.

”Ruumiillinen koskemattomuus ei ole vain sitä, että ilman suostumusta kenenkään ei pidä toisen kehoa koskeman. Se on myös sitä, että ilman suostumusta ei pidä kenenkään kehoa mennä kommentoimaan. Julkinen esiintyminen ei ole suostumuksen antamista. Jokaisen keho kuuluu hänelle itselleen, eikä ole julkista omaisuutta. Ulkomuodon kommentointi kertoo yksinkertaisesti huonoista käytöstavoista”, opastaa tohtori ja Feministisen ajatushautomo Hatun johtaja Saara Särmä.

On aika murtaa lopullisesti ikävä juhlaperinne ja lopettaa toisten kehojen ja pukeutumisen negatiivinen arvioiminen myös arjessa.

”Kiinnostavaa ja kriittistä journalismia on mahdollista tehdä ilman julkisuuden henkilöiden ulkonäköön, ikään, pukeutumiseen, painoon ja sukupuoleen perustuvaa pilkkaa”, linjaa toimittaja ja Feministisen ajatushautomo Hatun johtaja Johanna Vehkoo.

Opetelkaamme ihmistä kunnioittava puhetapa, josta ovat vastuussa kaikki. Ihmisiä ei ole reilua arvioida heidän ulkonäkönsä perusteella.