Hatun kampanja tarjoaa keinoja verkkovihan suitsimiseen

tarra6

 

TIEDOTE

Feministisen ajatushautomo Hatun kampanja tarjoaa konkreettisia keinoja verkkovihan suitsimiseen

Tämä tiedote sisältää kolme (3) asiaa:

1) Hatun verkkovihan vastainen kampanja tarjoaa konkreettisia keinoja auttaa häirinnän kohteita

2) Hattu vaatii sukupuolta rikoslakiin koventamisperusteeksi

3) Hattu järjestää internet-teemaisen Feministisen kiroiluiltaman Helsingissä 23.11.

Kohta 1: Tue naista netissä!

Feministinen ajatushautomo Hattu on käynnistänyt verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa verkkovihan vastaisen kampanjan.

Tue naista netissä -kampanja tarjoaa käytännöllisen työkalupakin, jonka avulla meistä kukin voi konkreettisesti torjua vihapuhetta ja tarjota tukea verkkoväkivallan kohteille.

Nämä esimerkiksi meemeiksi soveltuvat kuvat ja ohjeet ovat Johanna Vehkoon ja kuvataiteilija Emmi Niemisen tuoreesta sarjakuvakirjasta Vihan ja inhon internet.

Hatun kampanjamateriaalit löytyvät Hatun Facebook-sivulta ja täältä: www.hautomohattu.fi/vihanjainhoninternet/

Kohta 2: Sukupuoli tulee lisätä rikoslakiin viharikosten koventamisperusteeksi

Verkkovihaan tulee kuitenkin puuttua myös yhteiskunnan taholta. Nykytilanteessa naisiin ja naisoletettuihin kohdistuva sukupuolittunut verkkoviha jää usein tutkimatta, koska sukupuoli ei ole rikoslain mukainen koventamisperuste. Näitä ovat “rikoksen tekeminen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen perustuvasta taikka niihin rinnastettavasta muusta vaikuttimesta.” Sukupuolta ei mainita, ja tästä syystä naisviha jää liian usein tutkimatta.

Pohjoismaiden lainsäädäntöä kartoittaneen selvityksen mukaan miehillä on käytännössä naisia parempi oikeusturva verkkovihatilanteissa.

Liian moni nainen on jo pettynyt tehtyään rikosilmoituksia, jotka eivät johda mihinkään. Verkossa tapahtuneista uhkailuista ja vakavastakin häiriköinnistä huomattava osa jää kokonaan piiloon, eikä tätä naisiin kohdistuvaa rikollisuutta tilastoida mihinkään.

Hattu ehdottaa, että sukupuoli lisätään rikoslakiin koventamisperusteeksi.

Kohta 3: Feministinen kiroiluiltama Helsingissä torstaina 23.11.

Kiroiluiltama kävi valloittamassa Brysselin ja palaa nyt kotikonnuilleen helvetin Helsinkiin! Paikka on Sture21 ja tilaisuus on esteetön ja maksuton. Ohjelma alkaa kello 18.

Illan teemana on Vitun internet, Vihan ja inhon internet -kirjan kunniaksi. Kirjaa saa ostaa paikan päältä.

Esikiroilijoiksi ovat lupautuneet muiden muassa Maryan Abdulkarim, Hanna Huumonen, Anni Saastamoinen ja standup-koomikko Javiera Marchant Aedo. Kirosana on vapaa!

Tule purkamaan patriarkaatin aiheuttamat paineet muiden feministien seurassa!

Terveisin Feministisen ajatushautomo Hatun johtajat Rosa Meriläinen, Saara Särmä ja Johanna Vehkoo